Versenyfelhívás

 

Intézményük alsó tagozatos, 3-4. évfolyamos tanulóinak tehetségkereső programot szeretnék kialakítani csillagászat témakörben a 2021/2022-es tanévtől. Sajnos a COVID 19 okozta pandémiás helyzet nem tette lehetővé, hogy az idei tanévben elindíthassam ezt a tevékenykedtető, programot. Szerencsére a nyári szünetben számos táboroztatásra nyílik lehetőség. Fel szeretném ajánlani Önöknek is, hogy egy-egy tábor részvevőinek érdeklődés felkeltése céljából bemutassam a csillagászat/ távcsövek világát, közvetlen észlelés formájában. Tapasztalatom azt mutatja, hogy a gyerekek érdeklődése könnyen felkelthető, rácsodálkoznak a csillagos égboltra. A Hold kráterei, a Szaturnusz gyűrűi, a gömbhalmazok számos sziporkázó csillagai felejthetetlen élményt nyújtanak a tanulóknak. Erzsébet tábor esetén tereptárgyak megfigyelésére is van lehetőség. Esetleg a Nap papírlapra történő kivetítésére. (Távcsővel a napba nézni szigorúan tilos!)

 

A jövő tanévi évi versenyről röviden:

 

 A kétfordulós levelezős csapatverseny létrehozásával, az érdeklődésük felkeltésével alsó tagozatos tanulók közül, a tehetséges tanulók kiszűrése a célom. Lehetőség biztosítása a hátrányos helyzetben lévő tehetséges tanuló fejlődésének, tehetségének a kibontakoztatására csillagászat tudományterületen.

 

Oka: Megváltozott a régiónkban/járásunkban a tanulók összetétele. A megváltozott társadalmi igények, elvárások változása miatt a szülőknek az iskolával szemben támasztott igényei is átalakultak, valamint megnőtt a hátrányos helyzetű tanulók száma. A hátránykompenzáló iskolai tevékenységek mellett a tehetséggondozásra is kiemelt gondot kell fordítani. Versenysorozatommal ezekhez a változásokhoz próbálok alkalmazkodni.

 

Főbb tevékenységek: Járási szinten (Tiszavasvári, Tiszalök, Szorgalmatos, Tiszaeszlár, Tiszadada, Tiszadob) tehetségkereső-kutató versenysorozat kialakítása 3-4. osztályos tanulóknak. A tanulók 3 fős csapatokat alkotnának. Ezzel lehetőséget biztosítana térségünkben az eltérő szociokultúrájú tanulóknak is a versenyzésre. A döntő megrendezésére intézményünkben, a Tiszadobi Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában kerülne sor. A döntőbe jutott csapatok gyakorlatias feladatokat kapnának. 

Megszakítás