„Tér-idő barangoló”

Intézményünk, a Tiszadobi Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola járásunk alsó tagozatos, 3-4. évfolyamos tanulóinak tehetségkereső, gazdagító programot indított csillagászat témakörben „Tér-idő barangoló” címmel.

A kétfordulós levelezős csapatverseny létrehozásával az alsó tagozatos tanulók közül, a témára fogékony, tehetséges tanulók kiszűrése volt a kiemelt célunk.

Versenysorozatunkkal lehetőséget biztosítunk a hátrányos helyzetben lévő tanulók tehetségének a kibontakoztatásában csillagászat tudományterületen.

A COVID 19 okozta pandémiás helyzethez igazodva sikerült a májusra tervezett döntőt megtartani.

Az idei tanévben járási szinten Tiszavasvári, Tiszalök, Szorgalmatos, Tiszaeszlár, Tiszadada, Tiszadob legjobb csapatai mérték össze a tudásukat. A tanulók 3 fős csapatokat alkottak. A döntő megrendezésére intézményünkben, a Tiszadobi Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában kerül sor 2022. május 6-án. A döntőbe jutott csapatok a verseny fordulóira épülő, gyakorlatias feladatokat kaptak.

A levelezős versenyen 34 csapat, több mint 100 tanulója vett részt, de a döntőbe csak a legjobb 9 csapat jutott. A II. forduló csillagképet alkotó feladatából kiállítást rendeztünk a döntő helyszínén. Első részében érdekes feladatokat kellett megoldania a versenyzőknek. Tekintve, hogy a feladatok az iskolai tananyagon túlmutattak, ezért a csapatok a verseny teljes időtartamára egy tabletet kaptak segítségül, amit intézményünk biztosított a számukra. A versenyzők 2010 után születtek, digitális gyerekek, az alfa generációhoz tartoznak. Számukra ezért nem okozott gondot a tablet használata.

A döntő második, gyakorlati feladatában a 3 főből álló csapatnak a napfogyatkozást kellett imitálnia.

A felkészítő pedagógusok, valamint a versenyzők részére a verseny után Gorzsás József tiszadobi amatőr csillagász tartott távcsöves bemutatót, és a verseny lebonyolításában segítő pedagógus team szabadtéri játékok segítségével tették emlékezetesebbé a délutánt.

Az eredményhirdetés, és a díjkiosztást követően a gyerekek elégedetten, boldogon mentek haza. Iskolánk jövőre is nagy szeretettel várja az érdeklődő nebulókat!

A csillagászati verseny helyezetteit itt tekintheti meg.

A versenyen készült további képeket az iskola Facebook oldalán tekintheti meg

Megszakítás