Iskolakert beszámoló 2019/2020. tanév

Iskolánk alsó tagozatos tanulóival tovább folytattuk az iskolakerti programot ebben a tanévben is.

Az elmúlt nyáron, hetente jártunk be a tanulókkal a kertet gyomlálni, kapálni, a terméseket leszedni. A leszedett uborkát, paradicsomot, és paprikát ilyenkor hazavitték a munkában rész vevő gyerekek.

Az őszi betakarítási munkákban nagy lelkesedéssel vettek részt az osztályok. Rengeteg petrezselyem, sárgarépa, bab, zeller, karalábé, paprika várta kis gazdáit. A termést szétosztottuk a tanulók között.

A vöröshagyma, és lilahagyma, a Márton napi libazsíros-kenyér mellé került a tányérokra. Legjobban a tök betakarítását várták, hiszen azokból Halloweenkor töklámpásokat faragtak az osztályok. Azokkal díszítettük a bejáratok előtti lépcsőket.

A betakarítás után őszi ásás következett. Így várta a kert a tavaszi munkálatokat.

Már jókor február vége felé elvetette minden osztály az erkélyládákba a magvakat. Alig vártuk, hogy pikírozhassuk a kis magoncokat tejespoharakba, majd kipalántázzuk a kertünkbe.

Erre sajnos a vírusjárvány miatt nem kerülhetett sor. A kikelt magoncokat a vírus járvány miatt nagyon hamar szét kellett pikírozni. Az iskola bezárása előtt éppen maradt annyi időnk, hogy szét tudtuk osztani a gyerekeknek a palántákat. Ettől kezdve az ő feladatuk volt a palánta nevelése, gondozása.

A digitális oktatás alatt továbbra is úgy adtuk a technika óra feladatait, hogy a beépített kerti munkák is szerepeltek benne. A tanulók feladatként kapták, hogy otthon is kertészkedjenek, segítsenek szüleiknek a tavaszi munkákban.

Voltak tanulók, akik nem megfelelően gondozták a növényüket, elfelejtkeztek róla, de a többség nevelgette, kiültette. Erről fotókat küldtek vissza órai feladatként. (képek mellékletként csatolva)

Közben az iskolakerti ötletgyűjteményekben kapott feladatok között is szemezgettünk, és néhány megvalósíthatót tovább küldtünk a gyerekeknek.

Májusban virágpalántákat is kaptunk, melyeket ismét szétosztottunk a gyerekek között.

Ezeket is nagy szeretettel gondozzák.

Sajnáljuk, hogy így alakult a kertészkedésünk. Reméljük a következő tanévben már minden a régi lesz!

Tiszadob, 2020. 06. 03.

Tóth Erzsébet

iskolakert projektet vezető pedagógus

a digitális munkarendben is folyt a kertészkedés

folyik a betakarítás

  a lilahagyma nagy sikere

talajrendezés otthon

virágpalánták szétosztásra várva

kertészkedés az otthoni kertben

Megszakítás